Mitkä ihmeen sitsit?

Sitsit ovat muodollinen pöytäjuhla, jossa osallistujat syövät, laulavat ja juovat. Tämä tunnetaan myös sitsaamisena. Sitseille on tyypillistä, että niillä on jokin teema, joka ohjaa osallistujien pukeutumista ja mahdollisesti käyttäytymistä. Laulukirjana Syrrellä on Styrol, joka on Jyväskylän Matemaattis- luonnontieteellisille opiskelijoille yhteinen koottu sitsilaulukirja.

Tärkeää on myös muistaa, että sitseillä ei ole pakko juoda alkoholijuomia. Moni opiskelija tykkää osallistua sitseille alkoholittomana, koska laulaminen ja seura ovat sitseillä pääasia.

Sitsien kulku

Sitsit alkavat sovittuna kellonaikana. Myöhästyminen ei ole vaihtoehto. Osallistujat jäävät seisomaan omille paikoilleen ja odottavat toastmasterien lupaa istua. Sitsien kulku riippuu hyvin paljon toastmastereista. Alussa sitsiohjeet käydään kuitenkin läpi, joita täytyy noudattaa. Sääntöjen rikkomisesta seuraa rangaistus.

Yleisiä käytänteitä sitseillä

ÄLÄ IKINÄ KILISTÄ TAI TAPUTA!

Mellan sup!

Tämän kuullessasi sitsikaverisi kurkkua on alkanut kuivata laulun aikana tai hän toivoo lisäsäkeistöä. Ota siis juomasi käteesi ja skoolaa edessä istuvan henkilön kanssa. ”Mellan sup” pyynnön tehnyt henkilö jatkaa tämän jälkeen kappaletta tai aloittaa lisäsäkeistönsä.

Skoolaaminen ”Skål!

Kappaleen jälkeen on kohteliasta muistaa kaveria ja sanoa ”skål”. Nyt saat suorittaa eräänlaisen koreografian muiden sitsaajien kanssa.

 1. Jaoteltu skoolaaminen
  1. Miesoletetut skoolaavat ensin oikealle. Naisoletetut vasemmalle.
  2. Skoolataan toiselle vierustoverille.
  3. Lopuksi skoolataan vastapäätä istuvalle.
 2. Neutraali skoolaaminen
  1. Skoolataan oikealle etuviistoon
  2. Skoolataan vasemmalle etuviistoon
  3. Skoolataan vastapäätä istuvalle.

Puheenvuorot

Mikäli haluat puheenvuoron, toivoa laulua, ilmiantaa osallistujan sääntörikkomuksesta tai vaikkapa antaa lauluhaasteen jollekin osallistujaporukalle, on hyvä osata puhutella kohteliaasti toastmastereita sekä sitsin osallistujia. Hyvän puheenvuoron vaiheet löytyvät tässä.

 1. Viitaa ja odota, että toastmaster antaa sinulle luvan puhua.
 2. Nouse seisomaan, mikäli siihen kykenet
 3. Puhuttele arvon toastmastereita sekä sitsikansaa
 4. Esittäydy ja kerro kuka olet
  1. Vastaa kohteliaasti ja/tai fiksusti mahdollisiin välikysymyksiin
 5. Kerro puheenvuorosi syy. Esimerkiksi toivo laulua ”Sörnai gusha”

Mahdollinen vessassa käynti

Tässä on eroja ainejärjestöjen sekä sitsien välillä. Sitsien alussa toastmasterit kertovat kyseisten sitsien säännöt ja käytänteet. Järjenkäyttö on kuitenkin sallittua. Jos on aivan pakko mennä niin mene.

Tässä oli muutamia vinkkejä sitsaamiseen. Lisää opit sitseille osallistumalla. Sitsit ovat kaiken kaikkiaan erittäin viihtyisiä ja mieleenpainuvia tapahtumia, joihin kannattaa osallistua ainakin kerran opiskeluaikana. ~Pyry Alenius