Menu Close

Important Events

(Fuksi) Year Events

Syrinx’s activities continue through the eventful start of September to the dark winter and culminates to the year’s crown, Vappu (First of May)! Syrinx’s meetings can be counted as regular events as well as the weekly sports hour.

The Event Calendar lives and is shaped by those who organize the years events – however there are still a lot of traditions that are worth mentioning!Freshman Sauna

Lukuvuosi starttaa kun fuksit saapuvat kampukselle syyskuun alussa ja myös fuksisauna ajoittuu tähän legendaariseen ajankohtaan. Saunalle kokoontuvat niin fuksit, tutorit, hallitus kuin vanhemmatkin opiskelijat. Illalla fuksit saavat tutustua niin toisiinsa kuin muihinkin opiskelijoihin saunan ja pienen purtavan merkeissä. Sauna on usein myös ensimmäinen mahdollisuus liittyä Syrinxin jäseneksi.

Flying Start

Lentävä lähtö on parin päivän mittainen reissu Konneveden tutkimusasemalla heti opiskelujen alussa. Lentävässä lähdössä tutustutaan siihen mitä ala pitää sisällään, toisiin opiskelijoihin, yliopiston henkilökuntaan, ainejärjestöihin sekä niiden toimintaan. Retkeen kuuluu niin oppimista kuin myös yhteistä hauskanpitoa saunomisen ja makkaranpaiston yhteydessä! Tapahtuman jälkeen on toivottavasti saanut tiivistetyn käsityksen siitä mitä tulevat opiskeluvuodet tuovat tullessaan ja löytänyt uusia tuttavuuksia. Tätä ei kannata missata!

Sitsfests

Syys-lokakuun tienoilla järjestetään Syrinxin lukuvuoden ensimmäiset sitsit, jotta uudet fuksitkin pääsevät kiinni jutun juoneen mahdollisimman nopeasti. Rangaistuksen pelossa sitsejä ei kannata jättää väliin ja lukuvuoden ensimmäiset (fuksi)sitsit ovatkin teemaltaan myös hyvin aloittelijaystävälliset. Lukuvuoden aikana Syrinx sitsaa noin 2-4 kertaa innokkuudesta riippuen, yleensä yhdessä jonkun toisen ainejärjestön kanssa. Sitseillä on myös nähty vierailevia tähtiä toisista kaupungeista.

(Natural Sciences) bar tour / Opening of the autumn season

Baarikierroksella otetaan haltuun Jyväskylän pubit, clubit ja muut juottolat, jotta Kauppakadun approilla ei mene (fuksin) sormi suuhun. Oppaina kierroksella toimivat jo kokeneemmat janoisten sankarit ja “appro”kulkue koostuu myös muista matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijoista. Oiva tapa tutustua kanssaopiskelijaan oppiainerajojen yli.

Syyskuun tienoille ajoittuu myös yhteistyöklubiin sijoittuva Syyskauden avajaisbileet, useimmiten yhteistyössä useampien eri ainejärjestöjen kanssa.

Fuksiaiset

Omat fuksiaiset on vain kerran! Yksi opiskeluajan unohtumattomimpia tapahtumia järjestetään syys-lokakuussa iltojen pimetessä. Biologinalut kiertävät Harjulla vanhempien opiskelijoiden suunnittelemaa rastirataa pitkin pienryhmissä. Fuksiaiset päättyvät Neron portaille fuksivalan vannomiseen, minkä jälkeen fuksit ovat wirallisesti kastettu bio- ja ympäristötieteiden opiskelijoiksi. Fuksiaisista on luonnollista siirtyä jatkoille keskustan yökerhoihin yhdessä muiden luonnontieteilijöiden kanssa.

Kauppakatu’s approbatur

Kauppakadun approbatur on Jyväskylän pitkäikäisimpiä sekä osallistujamäärältään suomen suurimpia opiskelijatapahtumia. “Kapprossa” on tarkoituksena kiertää Jyväskylän pubeja ja clubeja keräten juoduista virvokkeista merkintöjä suorituspassiin. Suoritetusta approtutkinnosta saa palkinnoksi haalarimerkin sekä varsin ikimuistoisen aamun. Liput tähän tapahtumaan menevät nopeasti ja Syrinx huolehtii, että ainakin osa halukkaista saa lipun.

Natural Sciences Christmas Party Cruise

Risteily kokoaa noin parisentuhatta luonnontieteilijää ympäri Suomen juhlistamaan pikkujoulukautta ja edessä häämöttävää syyslukukauden päättymistä. Syrinx yhdessä muiden MatLu-järjestöjen kanssa järjestää bussikyydityksen Turkuun (ja takaisin), mistä laivayhtiö poimii juhlijat Ruotsin aluevesille. Ei se määränpää vaan se matka! Risteilyä monesti jännittävämpi spektaakkeli on bussimatka, bileet alkavat jo Matkakeskukselta ja päättyvät jalkojen koskettaessa turvallista Jyväskylän maata.

Christmas Party

Pikkujoulut polkaistaan käyntiin Syrinxin syyskokouksella, missä valitaan seuraavalle vuodelle uusi hallitus. Fuksit pääsevät tositoimiin järjestäessään spektaakkelimaiset pikkujoulut vanhemmille opiskelijoille tarjoiluineen ja ohjattuine ohjelmineen.

Baptizing Of Overalls

Haalarinkastajaiset sijoittuvat läheisesti fuksien haalarien saapumiseen, yleensä alkukevään puolelle. Tapahtumalla on hyvin vapaa kaava, joka huipentuu haalarivalan vannomiseen, minkä jälkeen fukseilla on lupa edustaa oppiainettaan ylpeästi haalarit jalassa. Tammi-helmikuun hyiseen keleihin sijoittuessaan tapahtuman yhteyteen on myös pyritty varaamaan sauna.

Natural SciencesShrovetide

Matlut juhlii yhdessä jälleen! Tapahtuma pitää perinteisesti sisällään niin saunomista, paljuilua, makkaranpaistoa, kyykkää kuin erinäisiä muita aktiviteetteja. Oiva hetki tutustua toisiin luonnontieteilijöihin ja nauttia laskiaisen tunnelmasta. Alkuillan aktiviteetteihin lähdetään bussikyydityksin Agoralta ja loppuilta vietetään yleensä juhlatunnelmissa keskustan yökerhossa.

Kostajaiset

Fuksit pääsevät kostamaan vanhemmille opiskelijoille fuksiaisten & haalarikastajaisten kyykytykset ja patoumat! Käytännössä fuksit järjestävät muille opiskelijoille hyvin paljon fuksiaisia muistuttavan spektaakkelimaisen rastiratakierroksen. Tiivis matlut yhteistyö on kuvioissa tuttuun tapaan.

Spring Meeting

Syyskokouksessa katsellaan tulevaan ja kevätkokouksessa menneeseen, Syrinx ry:n kevätkokouksessa tarkastellaan yhdistyksen toimintaa edelliseltä kaudelta ja (toivottavasti) vapautetaan vanha hallitus vastuusta.

Vappu (First of May)

Vappu on opiskelijan parasta aikaa, kurssit vetelevät viimeisiään ja opiskelijat vapautetaan piinaavasta vuodesta. Syrinxin vappuun on kuulunut useampana vuonna esimerkiksi Sitsit, Vappuimpro, saunaa, Vappuhuiskilo ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Aattona biologit kokoontuvat Kirkkopuistoon juhlistamaan ehkä jo vihreää nurmikkoa ja seuraavana päivänä kiivetään jo tutuksi tulleelle Harjun rinteille viettelemään Vappupäivän piknikkiä. Vappu on kevään kruunu, johon myös aktiivinen tapahtumapainotteinen vuosi päättyy pääsääntöisesti.

Kesä meetup/meetups

Toukokuun ja syyskuun välistä pitkää kuilua on vaihtelevissa määrin pyritty kuromaan lyhyemmäksi järjestämällä kesällä miitti/miittejä sisältäen erittäin vapaata virvokkeiden nauttimista kesäsäässä. Auringon porottaessa on hyvä muistella kuinka Kirkkopuiston nurmi oli vielä Vappuna märkää, tai kuinka hyistä oli.

3MIOT

Kolmesti keväällä ja kolmesti syksyllä järjestettävät bileet, jotka sijoittuvat kolmeen eri baariin. Tyypillisesti ensin mennään istumaan iltaa Passioniin, mistä siirrytään jorailemaan seuraavaan baariin ja lopuksi mennään valloittamaan tanssilattia Londoniin. Jokaisissa 3mioissa on oma teemansa, minkä mukaan on syytä pukeutua, ja mikä näkyy erilaisin tavoin baareissa. Teemoina ovat toimineet esimerkiksi Lastenkutsut, joissa järjestettiin ongintaa ja kasvomaalausta sekä Rockatica, joissa esiintyi tankotanssijoita ja järjestettiin hurja sylitanssikilpailu. 3mioiden “viimeisessä” baarissa on yleensä tunnettu DJ soittamassa musiikkia tai artisti esiintymässä lavalla. Lippuja bileisiin myydään maanantaista torstaihin ainejärjestöjen toimesta eri paikoissa kampusella. Ylistöllä myynti tapahtuu ruokalan edessä aina sen viikon tiistaista torstaihin, jolloin 3miot ovat. Lippu maksaa vain 5€ ja sillä pääsee jokaiseen baariin sisään eikä narikkamaksua peritä.

Tapahtumatiimi 2016 – mallia otettu kunniakkaasti myös “Syrinxin vuosi pähkinänkuoressa” vuodelta miekka ja keppi.